Uitleg goud en zilver.

 

Sterling zilver en zilver uit Bali.

Sterling zilver bestaat uit 92.5% puur zilver met een legering van 7.5% andere metalen, meestal koper. Dit is nodig om het zachte zilver sterkte en duurzaamheid mee te geven om het zodoende te kunnen bewerken en er sieraden van te maken. Meestal worden onderdelen van sterling zilver gemerkt met het .925 teken ( wat dus slaat op de 92.5% echt zilver waaruit het bestaat ) maar bij hele kleine onderdelen kan dit niet en zul je dit dus niet tegenkomen. Zilver uit Bali staat bekend om de verfijnde en zeer gedetailleerde manier waarop het is bewerkt en bestaat ook minimaal uit 92.5% puur zilver. (niet te verwarren met tibetaans zilver wat je ook vaak tegenkomt maar wat zo'n laag zilvergehalte heeft dat het eigenlijk geen zilver mag heten.....)

Goldfilled.

Dit is een legering van een vrij dikke laag 14krt goud ( geel- rose- of roodgoud) dat door middel van druk en verhitting op een basismetaal wordt aangebracht. (meestal koper of messing). De dikke laag goud moet minstens 1/20 deel van het totale gewicht zijn. Het gaat bij goldfilled dus om een legering en niet om een laagje goud dat er sneller af kan schilferen. Het is net zo stralend en glanzend als goud maar is meer betaalbaar en heeft toch een prachtige kwaliteit. Goldfilled sieraden worden goed verdragen door mensen die allergisch reageren op andere metalen dan goud.

Vermeil.

Vermeil werd vroeger "doublé" genoemd maar tegenwoordig kom je ook vaak "goud op zilver" tegen. Het gaat hier om sterling zilveren onderdelen (dus geen andere metalen !) die een laagje van tenminste 10krt of hoger goud hebben, met een minimale dikte van 2.5 micron. Er bestaat dus ook vermeil met 14krt of 24krt goud. Dit laagje goud kan geelgoud zijn, maar ook roze- of roodgoud. Het laagje goud kan er, ondanks de dikte,  bij intensief dragen toch wat afslijten.

Goud-plate.

Goud plate sieraden worden ook wel vergulde sieraden genoemd. De basis is een metaal dat door een goudbadje van een dun laagje goud wordt voorzien. Ook in dit geval kan het gaan om 14krt goud of hoger. Vaak hebben goud plate onderdelen van designer kwaliteit een dikkere laag goud.   Wees bij goud plate sieraden voorzichtig met dragen (zie "Onderhoud sieraden") en dan kun je ook van deze sieraden heel veel plezier hebben. (voor verzilverde onderdelen geldt hetzelfde, alleen zijn dan metalen onderdelen door een zilverbadje gehaald)