Onderhoud van je sieraden.

Om lang plezier van je sieraden te hebben zul je wat tijd en aandacht aan ze moeten besteden.

Door het dragen van sieraden komt er vaak een aanslag op en gaat er stof en vuil in hoekjes en gaatjes zitten. De meeste sieraden kun je reinigen met een zacht sopje van bijvoorbeeld groene zeep of een klein beetje afwasmiddel en lauw water. Gebruik eventueel een zachte tandenborstel.(niet een oude waar nog tandpasta op zit..!) Laat je sieraad niet te lang in het water liggen en droog het goed af met een zachte doek.

Niet alle edelstenen zijn dol op water. Dit geldt met name voor zachte edelstenen zoals opaal, barnsteen, koraal, peridot, turkoois, malachiet en lapis lazuli. Je kunt in dat geval het beste de edelstenen voorzichtig oppoetsen met een vochtig doekje. Parels kun je het beste alleen opwrijven met een droge, zachte doek en vooral vaak dragen; van het natuurlijke vet op je huid gaan ze nog mooier glanzen!

Door de buitenlucht en onder invloed van de zuurgraad van je huid, gaat zilver oxideren. Dit is een natuurlijk verschijnsel wat je kunt verhelpen door het zilver op te poetsen met een zilverdoekje. Wees voorzichtig met zilverpoets; het gaat gemakkelijk in hoekjes en kiertjes zitten wat lastig te verwijderen is. Doe het zilverdoekje niet in de was; hoe zwarter hij wordt, des te beter is 'ie werkzaam!

Houd ook rekening met de volgende zaken:

-  Berg je sieraden apart van elkaar op zodat de hardere edelstenen de metalen (zilver!) en de zachte edelstenen niet kunnen beschadigen. Een kras is snel gemaakt. Jammer!

-  Draag geen sieraden bij huishoudelijk werk, of bij tuinieren of sporten. De meeste sieraden houden niet van schoonmaakmiddelen en door stoten of ruw werk kun je je sieraden beschadigen of verliezen.

-  Draag geen sieraden bij zwemmen of douchen.

-  Make-up, haarlak en parfum bevatten stoffen die sieraden kunnen aantasten en zelfs vlekken kunnen geven. Doe daarom pas je sieraden om wanneer je klaar bent met opmaken, smeren en spray-en...!

-  Draag liever 's nachts je sieraden niet. Ze gaan hierdoor veel langer mee!

TIP: Bewaar je sieraad in een gripzakje!  Zo komt er geen lucht bij en verkleurt (oxideert) het niet. Dat scheelt poetsen! CONZjewels levert altijd de sieraden in een gripzakje (en een organza zakje) dus dat komt goed uit!